Get Adobe Flash player

Nasveti

Vlaga je največji sovražnik

Smuči ter smučarske čevje je potrebno hraniti nahladnem, a suhem mestu. Rja je najhujši sovražnik smuči, načenja robnike.  Smuči morajo biti tudi spete, zgoraj in spodaj, to ohranja nepoškodovano njihovo drsno ploskev, pa še lažje jih prenašamo. Zmotno je tudi prepričanje, da je v smučarskih kovčkih na strehi avtomobilov za smuči dobro in trajno poskrbljeno, saj je tam velika koncentracija škodljive vlage. Še huje je, če smuči prevažate na avtomobilskih nosilcih. Izpostavljene so vlagi, še bolj pogubno pa je, da nanje vpliva tudi sol, ki jo avtomobilska kolesa dviguje s posutih cest. Vlaga in sol načenjata tudi vezi, še en element dobrega in varnega smučanja. Načeloma bi morali nastavitev vezi prilagajati vsakemu snegu in drugim pogojem posebej. Tako delajo tekmovalci oziroma njihovi serviserji. Pri rekreativcih je smiselno uloviti povprečno nastavitev. (članek Finance 25.11.2011)Robniki, kot jih imajo v svetovnem pokalu 

Zadnje, vendar ne najmanj pomembno poglavje pri pripravi smuči so robniki, še posebej, ker imajo pri vodenju smuči s stranskim lokom glavno vlogo. Kot brušenja je navadno 88 stopinj, boljšim smučarjem pa se potegne tudi 87 stopinj, nekaterim še manj. Pretiravati ni pametno. Kot narekuje, kako hitro bodo smuči prijele. Prav pri pripravi robnikov je bil servis Best kot prvi nekaj posebnega. Če stranka želi, ji smuči nabrusimo po tehnologiji "Ceramic Side Edge Grinder". Ta je bila še pred kratkim na voljo samo tekmovalcem svetovnega pokala, danes pa poseben stroj uporablja že 90 odstotkov serviserjev smuči. Robniki, nabrušeni tako, imajo neverjetno ostrino, ki zagotavlja natančno vodenje smuči tudi na najtrših in najbolj ledenih podlagah. Nova oblika brušenja zagotavlja tudi večjo trajnost, ostrine tako nabrušenih robnikov zlepa ni treba obnavljati. Razen seveda, če vozite po kamenju. Kako trajna je lahko taka ostrina, pove podatek, da tekmovalec s tako pripravljenimi smučmi lahko trenira kar tri dni. Če vemo, kaj vse počne, nam je jasno, da bo rekreativec na smučeh s podobno pripravo smučal vso sezono. Robnik ni samo bolj oster, je tudi bolj gladek, zato so smuči hitrejše, še posebej veleslalomske. Taka priprava smuči je nekoliko dražja. (članek Finance 25.11.2011)

Struktura in še enkrat struktura

Smuči zahtevajo posebno strokovno nego. Serviserji se najprej pozabavajo s strukturo njihove drsne ploskve. Včasih so imele smuči žleb, zdaj imajo strukturo, ki omogoči, da smuči bolje drsijo, prepreči, da bi se pogojno rečeno prilepile na sneg. Sneg je različen, Eskimi ga poznajo več deset vrst, zato so različne tudi strukture. A v povprečju je, samo primer, priprava drsne ploskve za moker in umeten sneg ista, za rekreativce zadeve pač poenostavimo, v svetovnem pokalu pa zaradi napačne strukture in maže izgubiš tekmo. In kaj je ta famozna struktura? Poseben stroj naredi v plastiko drsne površine smuči na stotine majhnih vzorcev, ki preprečijo, da bi se smuči preveč lepile na sneg in bile zato seveda počasnejše. Kako pomembna je ta priprava, pove podatek, da struktura prispeva k drsnosti smuči 20 odstotkov, petino, maža pa samo štiri odstotke. Groba je struktura za umeten in moker sneg, fina za suhega in naravnega. Poledenel sneg je spet nekaj posebnega. 

Znanost je tudi mazanje, čeprav je za rekreativce dovolj nekaj splošnih formul, ki lovijo povprečne snežne razmere. 

(članek Finance 25.11.2011)

Brušenje

V Best servisu za Bežigradom na Trstenjakovi 16


uporabljajo tehnologijo brušenja "Ceramic Side Edge Grinder", katero so preizkusili tekmovalci Svetovnega pokala in vam ni treba biti v skrbeh, če strokovnjakom v servisu Best naročite brušenje in utrjevanje robnikov po tej metodi. Brezkompromisna ostrina, ki traja dlje, zagotavlja odlično smuko in daljšo življenjsko dobo smuči, ki jih ni potrebno tako pogosto brusiti.

vizitka


vreme na smučiščih...

Pripravite svoje smuči

Gotovo ste svoje smuči na koncu lanske sezone primerno konzervirali in jih hranili v suhem prostoru. Tako boste zagotovo podaljšali življenjsko dobo smuči in kar je najpomembneje, smuči bodo skorajda pripravljene za novo sezono smučanja. Le še drsno površino primerno pripravimo in že ste nared za zdrs po smučini...

kontaktirajte me

tel: 01 43600 07

GSM: 041 666 756

e-pošta: igor.belcic@gmail.com

delite s prijatelji

Podelite informacijo o pripravi smuči, boardov ter pancarjev s svojimi prijatelji, hvala!

Share